Hur ska man komma överens med grannarna?

De senaste tio åren har jag flyttat runt mycket och har därför haft många olika typer av grannar. Kontakten har varierat mycket. En del av dem har jag knappt sett röken av medan jag med några av dem har utvecklat vänskapsrelationer.  

 

Att komma överens med sina grannar är inte alltid självklart. När man bor nära in på människor som man själv inte har valt att ha sin närhet kan diverse konflikter uppkomma. Det är inte så konstigt när man tänker på vilken spridning det kan vara i åldrar och livssituation i ett och samma bostadshus eller gata. Typiska störningsmoment i ett höghus kan vara ljud och lukter. Vissa hus är mer lyhörda än andra och ljud och lukter sprider sig lättare. Min upplevelse är dock att människor generellt är toleranta och lugna och jag kan inte komma på en enda gång då jag verkligen har haft stora problem med mina grannar.

 

Men några saker jag har lärt mig genom åren. Här kommer mina bästa tips till att komma överens med mina grannar:

 

  1. Hälsa. Alltid vara trevlig, se dina grannar i ögonen och hälsa. Det behöver inte för den skull betyda att ni ska bli bästa vänner eller att du måste bjuda hem din granne på middag. Men vanligt
  2. Respektera tider. Det kanske låter som en självklarhet men att spela hög musik på udda tider eller borra jättetidigt en lördagsmorgon är helt enkelt inte okej.
  3. Kommunicera. Om det är något som din granne gör försök att tala om det för hen istället för att gå runt och bygga upp aggressioner. Förmodligen är din granne helt omedveten om vad det än är du irriterar dig på. Om det handlar om att den ställer barnvagnen på en plats
  4. Håll rent i trapphuset. Om du bor i lägenhet respektera de allmänna utrymmena.
  5. Anordna gemensamma städdagar. Toppen för grannsamverkan och förenar nytta med nöje. Ta några timmar tillsammans för att göra en grovrengöring och avsluta med knytkalas. Att organisera ett par städdagar om året är perfekt. Gärna i samband med att ”städa in” olika säsonger. Exempelvis en vårfest för att ställa ut utemöbler, fixa med plantor och så vidare.

 

En långvarig relation

Din bostad är viktig och att därför investera lite tid och energi i dina grannar kan vara trevligt. Det betyder som sagt inte att det här behöver bli bästa vän eller bjuda in dem till ditt bröllop. Givetvis beror det också på hur länge du ska bo på en plats. Är det en bostad där du vet att du ska bo under en längre tid är det såklart mer värt att investera att komma överens med dina grannar. Som barn bodde jag i många år i samma villaområde och där var grannarnas barn mina bästa vänner. Jag tror att många har liknande upplevelser från sin barndom där gatan och människorna man bodde där nästan var det enda man kände till. Har du barn och grannar med barn i samma ålder kan det vara extra viktigt att komma överens med sina grannar. Det kan skapa minnen för livet.

25 Aug 2016

This website was built using N.nu - try it yourself for free.    (Click here to renew the premium)(info & kontakt)